Zrnková káva Brazil Santos No-01 300g

Kód: DK00045
Neohodnotené
Značka: DOBRAKAVA
8,40 € / ks 7 € bez DPH
Skladom (>5 ks)
Môžeme doručiť do:
10.9.2024
Možnosti doručenia
Pražená zrnková káva Brazil Santos No.01 300g - Oriešky, kakao Brazil Santos je tradičná brazílska káva, ktorá prešla suchým spracovaním - zrnká sa najprv sušia vnútri plodu a potom sa oddelia. Označenie "Santos" súvisí s prístavom, cez ktorý sa táto káva prepravuje. Pestuje sa v nadmorskej výške 800 - 1350 m a zber prebieha od mája do augusta. Označenie "17/18" určuje veľkosť kávových zŕn podľa priemeru otvoru pri triedení. V tomto prípade ide o zrná, ktoré neprešli cez otvor s priemerom 6,75/7 mm. Sú považované za vyššiu kvalitu pre ich jemnú chuť. Káva Brazil Santos je ideálna pre tých, čo preferujú menej kyslé a ovocné tóny. Je plného tela so sladkým nádychom, v krémovom dojme dominujú orechové nuansy a dozvuk obsahuje jemné tóny horkej čokolády.  

Detailné informácie

Podrobný popis

Pražená zrnková káva Brazil Santos No.01 300g - Oriešky, kakao

Brazil Santos predstavuje tradičnú brazílsku kávu, ktorá prešla suchým spracovaním. To znamená, že kávové zrnká boli sušené vnútri plodu a až potom oddelené od neho. Označenie "Santos" sa viaže k názvu prístavu, cez ktorého prechádza táto káva po odoslaní. Pestuje sa v nadmorskej výške 800 - 1350 m a zber prebieha od mája do augusta. Termín "17/18" reprezentuje veľkostný parameter, ktorý definuje priemer otvoru sito pri triedení kávy. V tomto prípade označuje, že zelené kávové zrná neprešli cez otvor s priemerom 6,75/7 mm. Tieto väčšie zrná sú hodnotené pre ich jemnú chuť a považujú sa za vyššiu kvalitu. Káva Brazil Santos osloví najmä tých, ktorí uprednostňujú menej kyslé a ovocné tóny. Jej plné telo má sladkastý charakter, v krémovom dojme dominujú orechové nuansy a v dozvuku sa mierne prejavujú tóny horkej čokolády.

Suchá metóda (natural)

Suché spracovanie je jedným z troch hlavných spôsobov spracovania kávy. Pri tomto spôsobe sa kávové čerešne po zbere nenechajú fermentovať, ale sušia sa na slnku. Prvý krok pri suchom spracovaní je odstránenie nečistôt z kávových čerešní. To sa dá urobiť prepláchnutím alebo namočením čerešní vo vode. Potom sa čerešne prenesú na terasy alebo vyvýšené plochy, kde sa začnú sušiť. Sušenie trvá niekoľko dní až dva týždne. Počas tejto doby sa čerešne pravidelne obracajú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Výsledok sušenia ovplyvňuje najmä počasie a celková vlhkosť. Ak príde dážď alebo nastanú nočné hodiny, káva je chránená plastovými plachtami. Po vysušení čerešne zmenší svoju veľkosť a získa hnedú farbu. Ovocná časť sa potom strojovo oddelí od kávových zŕn. Suché spracovanie je ekonomicky efektívnejšie ako mokré spracovanie, pretože nepotrebuje zložité technológie ani veľké množstvo pitnej vody. Týmto spôsobom vzniká káva s výnimočným chuťovým profilom, charakteristickým sladkými ovocnými tónmi a plným telom.

Začiatky pestovania kávy v Brazílii

Začiatky pestovania kávy v Brazílii sú sprevádzané unikátnym príbehom. Brazília dominuje na globálnom kávovom trhu ako najväčší producent kávy podľa údajov Medzinárodnej kávovej organizácie (International Coffee Organization) z januára 2022. Kávový príbeh Brazílie sa spája so záhadným pôvodom kávového zrnka. V roku 1722 sa podarilo úradom vo Francúzskej Guyane získať kávové zrná od väzňa výmenou za jeho slobodu. Aj napriek niekoľkým neúspešným pokusom prepašovať tieto zrná do Brazílie, bol úspešný vojenský dôstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, ktorý nielenže splnil svoju politickú misiu, ale tiež priniesol do Brazílie kávové zrná. Tento zásadný okamih sa stal skutočnosťou v roku 1727, keď guvernér Guyany usporiadal rozlúčkovú večeru. Na tejto udalosti pani d’Orvilliers, manželka guvernéra, darovala Palheta krásnu kyticu kvetov ako prejav úcty. Avšak medzi kvetmi boli skryté aj semienka a rastlinky kávovníka. Týmto záhadným spôsobom sa začala dlhá cesta k úspechu brazílskej kávy. Dnes je Brazília neoddeliteľne spätá s kávou a tento príbeh o kytici kvetov sa stal symbolom počiatkov kávového priemyslu v tejto krajine. Zrnková káva Brazil Santos No.01 je zložená z 100% arabiky, zlatého štandardu v svete kávy. Dátum praženia: 15.8.2023

Odporúčaná príprava: (klik)

ODPORÚČANÁ PRÍPRAVA KÁVY: Espresso: Chutí najlepšie cez pákové, polo a plnoautomatické espresso kávovary Filter: Chutí najlepšie cez ESPRO, French press, Chemex, Aeropress, Moka, Džezva, Prekvapkávacie kávovary alebo ako Tradičná zalievaná káva Espresso

Dodatočné parametre

Kategória: Káva
Hmotnosť: 0.3 kg
Druh kávy: 100% Arabica
Forma kávy: zrnková
Hmotnosť: 300g
Chuť: oriešky, kakao
Krajina pôvodu: Brazíla
Odroda: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Región: Brazília
Spracovanie: natural

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Slovenský výrobca a dodávateľ kvalitnej kávy. Príbeh rodinnej firmy ATC sa začal písať v roku 1993 prevádzkou automatov na teplé a studené nápoje. Dnes je jednou z významných gastronomických spoločností na Slovensku aj v Čechách. S jej produktami a službami sa môžete stretnúť v kuchyniach, kaviarňach i obchodoch. 1. slovenská kávová plantáž: Svoje poznatky v oblasti kávy prehlbujeme aj vďaka pestovaniu a spracovaniu vlastnej kávy na pozemku El Colibrí v Kolumbii, kde úzko spolupracujeme s tímom špecialistov z Haciendy Supracafé. Praženie kávy: Zelenú kávu ako surovinu, či už pochádza z našej plantáže alebo nie, pred pražením i po ňom kontrolujeme, aby vyhovovala predpísaným kvalitatívnym i chuťovým normám. Poskytujeme praženie na zákazku i spoluprácu pri tvorbe vlastných kávových zmesí, či privátnych značiek. Predaj kávy: O kompletnú ponuku nášho obchodu, školenia, prezentácie a komunikáciu s vami, našimi zákazníkmi, sa stará tím kávových nadšencov zo spoločnosti ATC-JR, s.r.o. Dobrá káva: …je slovné spojenie, ktoré presne vystihuje cieľ, o ktorý sa usilujeme našou prácou.