Zrnková káva Brazil Barrique 300g

Kód: DK00041
10,20 € / ks 8,50 € bez DPH
Skladom (>5 ks)
Môžeme doručiť do:
21.10.2024
Možnosti doručenia
Pražená zrnková káva Brazil Barrique 300g - Whisky, čokoláda

Táto sladká brazílska káva s tónmi čokolády a whisky, vyrobená zo sladkých zŕn pestovaných vo vysokých nadmorských výškach. Káva je vyrobená zo sladkých kávových zŕn z Brazílie, ktoré sa pestujú vo výškach 1100 až 1500 metrov nad morom. Po zbere sa zrná spracujú tradičným spôsobom a potom sa uskladnia v sudoch z bieleho dubu, v ktorých predtým dozrievala whisky. To dodáva káve jemnú dochuť a arómu čokolády s náznakmi alkoholu a dreva. Táto káva má sladkú, krémovo štruktúrovanú chuť s vyváženým telom. V chuti prevládajú tóny čokolády, karamelu a mandlí. Dochuť je dlhá a komplexná, s náznakmi alkoholu a dreva. Táto káva je ideálna na prípravu espresso alebo latte. Môže sa tiež piť čistá, aby sa vychutnala jej komplexná chuť.

Detailné informácie

Podrobný popis

Pražená zrnková káva Brazil Barrique 300g - Whisky, čokoláda

Sladká brazílska káva s čokoládovou dochuťou

Brazília je najväčší producent kávy na svete a jej káva je známa svojou sladkosťou a vyváženým telom. Táto konkrétna brazílska káva je vyrobená zo sladkej odrody, ktorá sa pestuje vo výškach 1100 až 1500 metrov nad morom. Tieto nadmorské výšky poskytujú ideálne podmienky pre pestovanie kávy, s priemernými ročných zrážkami medzi 1800 a 2000 mm a priemernou teplotou 19 °C. Po zbere sa kávové zrná spracujú tradičným spôsobom, ktorý zahŕňa fermentáciu a sušenie na slnku. Potom sa káva uskladní v sudoch z bieleho dubu, v ktorých predtým dozrievala whisky. To dodáva káve jemnú dochuť a arómu čokolády s náznakmi alkoholu a výraznými tónmi dreveného sudu.

Chuťový profil

Táto káva má sladkú, krémovo štruktúrovanú chuť s vyváženým telom. V chuti prevládajú tóny čokolády, karamelu a mandlí. Dochuť je dlhá a komplexná, s náznakmi alkoholu a dreva.

Brazília dominuje kávovému trhu ako najväčší svetový producent kávy (dáta z januára 2022 podľa Medzinárodnej kávovej organizácie). Pochádza odtiaľ aj pôvodný príbeh o putovaní kávového zrna: V roku 1722 získal úrad vo Francúzskej Guyane kávové zrná od väzňa výmenou za jeho slobodu. Nakoniec sa úspešne dostali do Brazílie vďaka vojenskému dôstojníkovi a diplomatoovi Franciscovi de Melovi Palhetovi, ktorý splnil politickú misiu a zároveň preniesol aj kávové semienka. Na rozlúčkovom večierku, ktorý usporiadala manželka guvernéra Guayany, dostal Palheto krásnu kyticu, v ktorej boli skryté kávovníkové semienka. Tým sa začal úspech brazílskeho kávového priemyslu, a to vďaka kytici kvetov darovanej v roku 1727.

Suchá metóda (natural)

Suché spracovanie je jedným z troch hlavných spôsobov spracovania kávy. Pri tomto spôsobe sa kávové čerešne po zbere nenechajú fermentovať, ale sušia sa na slnku. Prvý krok pri suchom spracovaní je odstránenie nečistôt z kávových čerešní. To sa dá urobiť prepláchnutím alebo namočením čerešní vo vode. Potom sa čerešne prenesú na terasy alebo vyvýšené plochy, kde sa začnú sušiť. Sušenie trvá niekoľko dní až dva týždne. Počas tejto doby sa čerešne pravidelne obracajú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Výsledok sušenia ovplyvňuje najmä počasie a celková vlhkosť. Ak príde dážď alebo nastanú nočné hodiny, káva je chránená plastovými plachtami. Po vysušení čerešne zmenší svoju veľkosť a získa hnedú farbu. Ovocná časť sa potom strojovo oddelí od kávových zŕn. Suché spracovanie je ekonomicky efektívnejšie ako mokré spracovanie, pretože nepotrebuje zložité technológie ani veľké množstvo pitnej vody. Týmto spôsobom vzniká káva s výnimočným chuťovým profilom, charakteristickým sladkými ovocnými tónmi a plným telom.

Začiatky pestovania kávy v Brazílii

Začiatky pestovania kávy v Brazílii sú sprevádzané unikátnym príbehom. Brazília dominuje na globálnom kávovom trhu ako najväčší producent kávy podľa údajov Medzinárodnej kávovej organizácie (International Coffee Organization) z januára 2022. Kávový príbeh Brazílie sa spája so záhadným pôvodom kávového zrnka. V roku 1722 sa podarilo úradom vo Francúzskej Guyane získať kávové zrná od väzňa výmenou za jeho slobodu. Aj napriek niekoľkým neúspešným pokusom prepašovať tieto zrná do Brazílie, bol úspešný vojenský dôstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, ktorý nielenže splnil svoju politickú misiu, ale tiež priniesol do Brazílie kávové zrná. Tento zásadný okamih sa stal skutočnosťou v roku 1727, keď guvernér Guyany usporiadal rozlúčkovú večeru. Na tejto udalosti pani d’Orvilliers, manželka guvernéra, darovala Palheta krásnu kyticu kvetov ako prejav úcty. Avšak medzi kvetmi boli skryté aj semienka a rastlinky kávovníka. Týmto záhadným spôsobom sa začala dlhá cesta k úspechu brazílskej kávy. Dnes je Brazília neoddeliteľne spätá s kávou a tento príbeh o kytici kvetov sa stal symbolom počiatkov kávového priemyslu v tejto krajine. Zrnková káva Brazil Barrique je zložená z 100% arabiky, zlatého štandardu v svete kávy. Dátum praženia: 8.8.2023

Odporúčaná príprava: (klik)

ODPORÚČANÁ PRÍPRAVA KÁVY: Espresso: Chutí najlepšie cez pákové, polo a plnoautomatické espresso kávovary Filter: Chutí najlepšie cez ESPRO, French press, Chemex, Aeropress, Moka, Džezva, Prekvapkávacie kávovary alebo ako Tradičná zalievaná káva Espresso

Dodatočné parametre

Kategória: Káva
Hmotnosť: 0.3 kg
Druh kávy: 100% Arabica
Forma kávy: zrnková
Hmotnosť: 300g
Chuť: Whisky, čokoláda
Krajina pôvodu: Brazília
Odroda: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Región: Brazília
Spracovanie: natural

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Slovenský výrobca a dodávateľ kvalitnej kávy. Príbeh rodinnej firmy ATC sa začal písať v roku 1993 prevádzkou automatov na teplé a studené nápoje. Dnes je jednou z významných gastronomických spoločností na Slovensku aj v Čechách. S jej produktami a službami sa môžete stretnúť v kuchyniach, kaviarňach i obchodoch. 1. slovenská kávová plantáž: Svoje poznatky v oblasti kávy prehlbujeme aj vďaka pestovaniu a spracovaniu vlastnej kávy na pozemku El Colibrí v Kolumbii, kde úzko spolupracujeme s tímom špecialistov z Haciendy Supracafé. Praženie kávy: Zelenú kávu ako surovinu, či už pochádza z našej plantáže alebo nie, pred pražením i po ňom kontrolujeme, aby vyhovovala predpísaným kvalitatívnym i chuťovým normám. Poskytujeme praženie na zákazku i spoluprácu pri tvorbe vlastných kávových zmesí, či privátnych značiek. Predaj kávy: O kompletnú ponuku nášho obchodu, školenia, prezentácie a komunikáciu s vami, našimi zákazníkmi, sa stará tím kávových nadšencov zo spoločnosti ATC-JR, s.r.o. Dobrá káva: …je slovné spojenie, ktoré presne vystihuje cieľ, o ktorý sa usilujeme našou prácou.